Jadłospis

PŁATNOŚĆ ZA ŻYWIENIE W MIESIĄCU MAJU
wynosi : 5 x 5 zł = 5 zł  TERMIN PŁATNOŚCI: 17.0.2024
Uwaga ! Symbol (* przy potrawie oznacza danie poddane obróbce i wykonane w kuchni. 

….................................................................................................................................................................    

PONIEDZIAŁEK  29.04.2024 

*  Zupa ziemniaczana zabielana ( śmietana 12% ) z natką pietruszki / 300g*  Zupa ziemniaczana zabielana ( śmietana 12% ) z natką pietruszki / 300g    wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy    Pieczywo mieszane ( mąka pszenna, żytnia, razowa ) / 70g*  Makaron Penne z szpinakiem i białym twarogiem ( pszenica, masło, jajka ) / 280g  Kompot z owoców mieszanych / 250g

WTOREK  30.04.2024

*  Zupa ryżowa z bukietem warzyw i natką pietruszki / 300g*  Zupa ryżowa z bukietem warzyw i natką pietruszki / 300g    wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy , śmietana 12% *  Ziemniaki gotowane ( masło ) / 200g*  Karkówka wieprzowa pieczona z sosem pieczeniowym ( zawiesina maki pszennej z wodą ) / 130g*  Surówka z pomidorów, świeżych ogórków i szczypiorku / 140g*  Herbata z cytryną / 250g

PONIEDZIAŁEK  06.05.2024 

*  Zupa ogórkowa z ryżem i natką pietruszki / 300g*  Zupa ogórkowa z ryżem i natką pietruszki / 300g    wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy, śmietana 12%*  Makaron domowy nitki z białym twarogiem ( pszenica, jajka, masło ) / 280g  Woda źródlana niegazowana / 250g    Banan – świeży owoc / 160g

WTOREK  07.05.2024

*  Zupa pomidorowa z tartym ciastem ( pszenica, jajka )  i natką pietruszki / 300g*  Zupa pomidorowa z tartym ciastem ( pszenica, jajka )  i natką pietruszki / 300g    wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy , śmietana 12%  *  Ziemniaki gotowane ( masło ) / 200g*  Schab wieprzowy duszony w sosie pieczeniowym ( zawiesina mąki pszennej z wodą ) / 130g*  Surówka obiadowa z zielonych pomidorów, marchewki i cebulki / 130g    Sok pomarańczowy bez dodatku cukru / 200g

ŚRODA  08.05.2024

*  Zupa ziemniaczana  z bukietem warzyw i natką pietruszki / 300g *  Zupa ziemniaczana  z bukietem warzyw i natką pietruszki / 300g  wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy*  Bigos z białej i kwaszonej kapusty z wkładką mięsną  ( pszenica ) / 300g kiełbasa wiejska, kiełbasa toruńska, łopatka wieprzowa, boczek wędzony, koncentrat pomidorowy 30%    Pieczywo mieszane ( mąka pszenna, żytnia, razowa ) / 70 g*  Herbata z cytryną / 250g

CZWARTEK  09.05.2024

*  Krupnik ( kasza jęczmienna ) na rosole z natką pietruszki / 300g*  Krupnik ( kasza jęczmienna ) na rosole z natką pietruszki / 300g    wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy *  Ziemniaki gotowane ( masło ) / 200g*  Sznycelek drobiowy – panierowany ( bułka tarta, bułka czerstwa, jajka ) / 120g    *  Buraczki tarte z chrzanem / 130g*  Kompot z owoców mieszanych / 250g

PIĄTEK  10.05.2024  

*  Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym ( pszenica, masło  ) / 300g*  Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym ( pszenica, masło  ) / 300g    wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy , śmietana 12% *  Pierogi z szinakiem i serem ( pszenica,masło, jajka ) / 260g *  Kompot z owoców mieszanych / 250g