Jadłospis

PŁATNOŚĆ ZA ŻYWIENIE W MIESIĄCU MAJU
wynosi : 5 x 5 zł = 5 zł  TERMIN PŁATNOŚCI: 17.05.2025
Uwaga ! Symbol (* przy potrawie oznacza danie poddane obróbce i wykonane w kuchni. 

….................................................................................................................................................................    

PONIEDZIAŁEK  20.05.2024 

Żurek z jajkiem i kiełbasą ( zawiera zboża, ślad. soja, sezam, mleko ) / 300gŻurek z jajkiem i kiełbasą ( zawiera zboża, ślad. soja, sezam, mleko ) / 300g    zawiesina mąki pszennej z wodą, śmietana 12%    Pieczywo mieszane ( mąka pszenna, żytnia, razowa ) / 70g *  Pierogi z mięsem ( pszenica, masło, jajka, mięso wieprzowe mielone ) / 260g  *  Kompot z owoców mieszanych / 250g

WTOREK  21.05.2024

*  Zupa brokułowa z ryżem i natką pietruszki / 300g*  Zupa brokułowa z ryżem i natką pietruszki / 300g    wywar mięsno – warzywny (seler ) przyprawy , śmietana 12%  *  Kasza jęczmienna wiejska gotowana na sypko ( masło ) / 180g*  Gulasz z indyka w ziołach (pszenica ) / 130g*  Surówka obiadowa z kwaszonych ogórków, pomidorów i szczypiorku / 130g    Sok jabłkowy  bez dodatku cukru / 200g

ŚRODA  22.05.2024

*  Rosół drobiowy z makaronem domowym nitki ( pszenica, jajka ) i natką pietruszki / 300g *  Rosół drobiowy z makaronem domowym nitki ( pszenica, jajka ) i natką pietruszki / 300g  wywar mięsno – warzywny ( seler korzeniowy i naciowy ) por, pietruszka, marchew, kapusta włoska*  Gołąbki z sosem pomidorowym  ( śmietana 12% , pszenica  ) / 300g  koncentrat pomidorowy 30%, pomidory kostka *  Herbata z cytryną / 250g

CZWARTEK  23.05.2024

*  Zupa neapolitańska ( ser ) z kaszą jęczmienną i natką pietruszki / 300g*  Zupa neapolitańska ( ser ) z kaszą jęczmienną i natką pietruszki / 300g    wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy. Pieczywo mieszane ( mąka pszenna, żytnia, razowa ) / 70g  *  Spaghetti bolognese ( pszenica, pomidory, zioła, mięso wieprzowe, masło  )    Sok żurawinowy bez dodatku cukru / 200g

PIĄTEK  24.05.2024  

*  Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki / 300g*  Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki / 300g    wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy , śmietana 12% , kalafior *  Ziemniaki gotowane ( masło ) / 200g*  Paluszki rybne z całości fileta – pieczone ( mintaj, bułka tarta, jajka ) / 120g*  Surówka z marchewki z chrzanem ( majonez ) / 130g*  Kompot z owoców mieszanych / 250g