Jadłospis
PŁATNOŚĆ ZA ŻYWIENIE W MIESIĄCU MAJU
wynosi : 5 x 5 zł = 5 zł TERMIN PŁATNOŚCI: 17.0.2024
Uwaga ! Symbol (* przy potrawie oznacza danie poddane obróbce i wykonane w kuchni.
….................................................................................................................................................................
PONIEDZIAŁEK 29.04.2024
* Zupa ziemniaczana zabielana ( śmietana 12% ) z natką pietruszki / 300g* Zupa ziemniaczana zabielana ( śmietana 12% ) z natką pietruszki / 300g wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy Pieczywo mieszane ( mąka pszenna, żytnia, razowa ) / 70g* Makaron Penne z szpinakiem i białym twarogiem ( pszenica, masło, jajka ) / 280g Kompot z owoców mieszanych / 250g
WTOREK 30.04.2024
* Zupa ryżowa z bukietem warzyw i natką pietruszki / 300g* Zupa ryżowa z bukietem warzyw i natką pietruszki / 300g wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy , śmietana 12% * Ziemniaki gotowane ( masło ) / 200g* Karkówka wieprzowa pieczona z sosem pieczeniowym ( zawiesina maki pszennej z wodą ) / 130g* Surówka z pomidorów, świeżych ogórków i szczypiorku / 140g* Herbata z cytryną / 250g
PONIEDZIAŁEK 06.05.2024
* Zupa ogórkowa z ryżem i natką pietruszki / 300g* Zupa ogórkowa z ryżem i natką pietruszki / 300g wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy, śmietana 12%* Makaron domowy nitki z białym twarogiem ( pszenica, jajka, masło ) / 280g Woda źródlana niegazowana / 250g Banan – świeży owoc / 160g
WTOREK 07.05.2024
* Zupa pomidorowa z tartym ciastem ( pszenica, jajka ) i natką pietruszki / 300g* Zupa pomidorowa z tartym ciastem ( pszenica, jajka ) i natką pietruszki / 300g wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy , śmietana 12% * Ziemniaki gotowane ( masło ) / 200g* Schab wieprzowy duszony w sosie pieczeniowym ( zawiesina mąki pszennej z wodą ) / 130g* Surówka obiadowa z zielonych pomidorów, marchewki i cebulki / 130g Sok pomarańczowy bez dodatku cukru / 200g
ŚRODA 08.05.2024
* Zupa ziemniaczana z bukietem warzyw i natką pietruszki / 300g * Zupa ziemniaczana z bukietem warzyw i natką pietruszki / 300g wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy* Bigos z białej i kwaszonej kapusty z wkładką mięsną ( pszenica ) / 300g kiełbasa wiejska, kiełbasa toruńska, łopatka wieprzowa, boczek wędzony, koncentrat pomidorowy 30% Pieczywo mieszane ( mąka pszenna, żytnia, razowa ) / 70 g* Herbata z cytryną / 250g
CZWARTEK 09.05.2024
* Krupnik ( kasza jęczmienna ) na rosole z natką pietruszki / 300g* Krupnik ( kasza jęczmienna ) na rosole z natką pietruszki / 300g wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy * Ziemniaki gotowane ( masło ) / 200g* Sznycelek drobiowy – panierowany ( bułka tarta, bułka czerstwa, jajka ) / 120g * Buraczki tarte z chrzanem / 130g* Kompot z owoców mieszanych / 250g
PIĄTEK 10.05.2024
* Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym ( pszenica, masło ) / 300g* Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym ( pszenica, masło ) / 300g wywar mięsno – warzywny ( seler ) przyprawy , śmietana 12% * Pierogi z szinakiem i serem ( pszenica,masło, jajka ) / 260g * Kompot z owoców mieszanych / 250g