„Zdrowy Tydzień” w praktyce, czyli „Jestem tym co jem”, „Myślę, więc segreguję”

20 i 21 kwietnia klasy VI d i III d zorganizowały „kiermasz zdrowej żywności”. Sprzedawano domowe przysmaki. Rodzice z dziećmi przygotowali rozmaite kanapki, ciastka i ciasteczka. „Zielona rozkosz”, „Puchowa chmurka”, „Kolorowe szaszłyki”, „Marchewkowa uczta” – to tylko niektóre  z nazw smakołyków, które dodatkowo zachęcały uczniów do skosztowania. Uczniowie mogli kupić zdrowe i smaczne drugie śniadanie i czynili to bardzo chętnie, co świadczy o  ich dobrych nawykach żywieniowych. Zebrane pieniądze będą przeznaczone na „zieloną szkołę”.

20 kwietnia Mały Samorząd Uczniowski wraz z uczennicami klasy VI d odwiedził klasy I – III  prezentując ekologiczne hasła, które zachęcały do dbania o środowisko. „Polaku młody – nie marnuj wody!”, „Nie wyrzucaj jak leci wszystkiego do śmieci!”, „Na ochronie środowiska Twoje zdrowie zyska!” . Te i wiele innych haseł rozbrzmiewały w klasach i miejmy nadzieję, że zostaną na dłużej w świadomości uczniów. Ten ekologiczny happening został zaprezentowany z okazji Światowego Dnia Ziemi, który obchodzony jest 22 kwietnia.

Autorki wpisu:

 Iga Habel, Martyna Truchan

oraz wychowawczyni klasy VI  d p. Anna Tabor

 zklasa
 szkolazdrowie
 ambasador